Prawdziwa czekolada na gorąco
Przepis na tą przepyszną czekoladę na gorąco zdradził w Trójce właściciel krakowskiej pijalni czekolady Wedla:)
Składniki
Proporcje na trzy duże kubki (lub 6 filiżanek).
- 250 ml śmietany kremówki 30% (lub 36%)
- 400 ml mleka 3,2%
- 200 g słodkiej czekolady mlecznej
- cukier waniliowy
- przyprawy
Sposób przygotowania
Mleko i 200 ml kremówki (reszta będzie na bitą śmietanę) zagotować. Najlepiej w garnku do gotowania mleka (z podwójnymi ściankami z wodą).
W międzyczasie warto zetrzeć, lub pokroić czekoladę na drobne kawałki.
Pozostałe 50 ml kremówki możesz ubić mikserem na sztywno dodając cukier waniliowy.
Bitą śmietanę podasz później w osobnym naczyniu, tak aby każdy mógł
sobie porcję zatopić w czekoladzie. 50 ml to niezbyt dużo, ale
ekonomicznie, bo kremówki są zwykle w kubkach po 250 ml.
Kiedy mleko i śmietana się zagotują, dodać czekoladę i mieszać ok. 1 minuty. Im dłużej czekoladę się gotuje, tym jest twardsza.
Nie dodaje się cukru. Czekolada jest wystarczająco słodka!
Kiedy czekolada ostygnie, można ją na nowo podgrzać, ale trzeba uważać, aby się nie przypaliła. Jeśli nie masz takiego specjalnego garnka do mleka, możesz gotować wstawiając zwykły garnek z mlekiem do większego garnka z wodą.
Wersja lux
Tylko od Twojej fantazji zależy jaki smak nadasz czekoladzie. Możesz użyć np.
- cukru waniliowego
- laski wanilii
- cynamonu
- goździków
- przypraw piernikowych
- ciemnego kakao
- chili - jeśli chcesz aby czekolada na gorąco była jeszcze bardziej rozgrzewająco.
Wszystkie te przyrpawy należy dodawać przed dodaniem czekolady.
P.S. Ta wersja czekolady na gorąco ma kolor kakao z mlekiem, pewno wersja
z ciemnej, gorzkiej czekolady + cukier, będzie miała ciemniejszy kolor.
bardzo dobry przepis, moim zdaniem prawdziwa pizza powinna mieć ser mozarella, ten smak tego sera jest nie do porównania z innymi serami, i ser plesniowy to jest dobre połączenie, gratuluje bardzo dobrego przepisu godnego polecenia