Piegowce (aka Pieguski) - ciastka
Przepis na pyszne ciastka zwane Piegowcami (żeby nie powiedzieć, że to przepis na te, które sprzedawane są jako Pieguski).
Składniki
- szklaka cukru
- kostka masła
- jajko
- szklanka orzechów włoskich
- 2,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Czekoladę pokroić w kostkę. Orzechy należy posiekać też dość grubo. Masło utrzeć z cukrem na końcu dodając jajko. Po wymieszaniu dodać mąkę, sól i sodę. W następnej kolejności dodać orzechy i czekoladę. Można także dodać inne bakalie, zgodnie z własnym smakiem (mak, rodzynki, migdały itp.)
Z powstałej masy robimy kuleczki średnicy orzechów włoskich i układamy na blasze w dużych odstępach, dlatego że kuleczki się rozpłyną do postaci ciastek.
Włożyć do pieca nagrzanego do temp. 200°C i piec 10-15 minut.
♣ Smacznego!