Kruche ciasteczka na Gwiazdkę
Śmiem twierdzić, że te ciastka biją pierniki :)
Składniki na ciastka
- 2,5 szklanki mąki,
- 20 dkg masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- szklanka cukru,
- duże jajko,
- laska wanilii.
Składniki lukru
- 20 dkg cukru pudru
- 1 białko
Sposób przygotowania
- Zacznij od wymieszania mąki, proszku do pieczenia i soli.
- Masło i cukier utrzyj razem (możesz to też zrobić ubijając mikserem przez kilka minut).
- Do utartej masy dodaj sypkie składniki
- Dodaj jajko i wanilię startą drobno na tarce.
- Ugnieć ciasto na jednolitą masę.
- Z ciasta uformuj wałek średnicy ok. 5 cm lub rozwałkuj je na placek grubości 3÷5 mm.
- Uformowane ciasto trzeba szczelnie zapakować i wstawić do lodówki na kilka godzin aby stwardniało.
- Ciasteczka można formować odkrajając plastry z wałka lub wycinać z placka foremkami lub nożem.
- Piecz 10?15 minut w temp. 200°C.
- Lukier: Biały lukier powstaje przez utarcie białka z cukrem pudrem. Można ucierać w moździerzu, łyżką w miseczce lub mikserem, ale ważne by robić to tak długo, aż białko zacznie się zamieniać w bielutką pianę.
- Kiedy ciastka już ostygną możesz ozdobić je białym lukrem lub roztopioną czekoladą, lub po prostu posypać cukrem pudrem.
? Smacznego!
Tu wpisz swój komentarz.