Gulasz sojowy z papryką i fasolą
Gulasz sojowy to:
- bardzo pożywne danie z dużą ilością witamin i składników odżywczych
- jedno z moich ulubionych dań ;)
Składniki
Dla czterech osób:
- paczka kotletów sojowych (lub kostka sojowa)
- 1-2 czerwone papryki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów
- przecier pomidorowy
- dwie szklanki ryżu (nie z woreczków)
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
Cierpliwi, mogą zastąpić rzeczy z puszki, ich świeżymi odpowiednikami.
Sposób przygotowania
Soja
Soję ugotować w bulionie (np. z warzywnej/wołowej kostki rosołowej). Na tym
etapie soja nadaje się już do jedzenia, więc można skosztować i spróbować
przyprawiać wg. własnych preferencji.
Soję pokroić w kostki. Następnie usmażyć na oleju na dużej (miejsce na sos) patelni na złoty kolor, wysuszając ją, pilnując aby się nie przypaliło.
Ładnie wysuszone kostki soji powodują, że w gulaszu nie zlewają się w jedną masę.
Porady:
- bulion pozostały po gotowaniu soji możesz wykorzystać do zrobienia zupy jarzynowej,
- ugotuj soję dzień wcześniej i zostaw na drugi dzień, będzie ją łatwiej wysuszyć na patelni.
Sos
Drobno pokroić cebulę i zeszklić na patelni. Dodać całe ząbki czosnku, żeby nabrało aromatu (na koniec można je wyjąć).
Paprykę pokroić w paski i dorzucić do smarzonej cebuli. Dodać pomidory, przecier i fasolkę.
Konsystencję można poprawić poprzez dodanie przegotowanej wody lub gotowanie bez pokrywki.
Na koniec można przyprawić wg. własnego smaku, solą, papryką słodką lub ostrą, sosem sojowym (magi) i np. bazylią lub liścmi laurowymi.
Ryż
Gulasz najlepiej podawać z ryżem. Można przyjąć, że pół niepełnej szklanki ryżu to sycąca porcja dla jednej osoby.
Ryż gotować w osolonej wodzie przez 10-15 min, co jakiś czas mieszając, sprawdzając, czy się nie klei.
Na wypłukać w gorącej wodzie i odcedzić do suchości.
Serwowanie
Aby soja nie przesiąknęła sosem, sos i soję należy połączyć dopiero na samym końcu, dodając sos do patelni z soją.
Na tależu układać porcje ryżu z gulaszem na środku, dekorując listkami bazylii.
♣ Smacznego!