Ciasto ananasowe
Przepis na przepyszne, lekkie ciasto ananasowe + sekrety na dobry biszkopt.
Biszkopt
- 5 jajek
- 1szklanka cukru
- ? szklanki mąki pszennej
- ? szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu (10%)
- 1 łyżeczka zimnej wody
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier i po 1 żółtku. Następnie ocet i wodę. Na końcu dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane obie mąki. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą (można piec na pergaminie). Biszkopt piec w nagrzanym do 175* stopni piekarniku przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika (rzucić nim o podłogę? razem z blachą), a po ostudzeniu przekroić na 2 placki.
Podobno rzucanie blachą o podłogę powoduje, że biszkopt nie opada. Złośliwi mówią, że trzeba wtedy stać tyłem na jednej nodze :)
Poncz
- ? szklanki przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 kieliszek rumu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wymieszać. Przekrojony biszkopt nasączyć ponczem.
Masa
- 1 kostka masła
- 1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru)
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 1 puszka ananasów
Sok z ananasów zagotować. Budyń rozprowadzić w ? szklance wody i dodać do niego żółtka. Następnie tak przygotowany budyń wlać do gotującego się soku, dłuższą chwilę gotować ciągle mieszając. Wystudzić. Następnie utrzeć masło, dodawać po łyżce budyniu i pokrojone ananasy. Krem podzielić na dwie części. Jedną częścią przełożyć rozkrojony biszkopt, drugą rozsmarować na górze biszkoptu.
Beza kokosowa
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 dkg kokosu
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać cukier, następnie kokos. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Bezę piec przez 1 godz. i 20 minut w nagrzanym do 130-140°C piekarniku (dla piekarnika elektrycznego, pieczenie tradycyjne, grzałka górna i dolna).
Wystudzić. Gotową bezę przyłożyć ma wierzch placka przykrywając warstwę masy.
♣ Smacznego!
P.S. Przepis Pauliny :)