Zapiekana kasza gryczana
Składniki
- 250g kaszy gryczanej
- 250g tłustego twarogu
- 30g startego parmezanu
- 4 czubate łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie
Zaczynamy od ugotowania kaszy: w niedużej ilości osolonej wody gotujemy przez kilka minut i odstawiamy, tak aby kasza wchłonęła resztę wody.
Tymczasem przygotowujemy masę serową. Jajka dokładnie mieszamy trzepaczką z przyprawami, pokruszonym twarogiem i połową startego parmezanu. Solimy do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Na zmianę układamy warstwy z kaszy gryczanej i masy serowej (po kilka łyżek), tak aby ostatnią warstwę stanowił ser. Na samą górę kładziemy śmietanę i całość posypujemy drugą częścią parmezanu.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podany przepis wystarcza na obiad dla dwóch bardzo lub trzech umiarkowanie głodnych osób.
Smacznego !