Krem ryżowy
Składniki
- 50g migdałów
- 50g ryżu
- 200g kokosu
- 200g mielonych orzechów laskowych
- 100g cukru
- 0,7 litra mleka 3,2%
- olejek migdałowy
- sól
Przygotowanie
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Migdały parzymy wrzątkiem, moczymy kilka minut, obieramy ze skórki, osuszamy ściereczką i mielimy. Możemy też kupić gotowe zmielone migdały, ale te nie mają już aromatu, o jaki nam chodzi.
Ugotowany ryż bez odcedzania (odlewamy tylko wodę, nie płuczemy ryżu) mieszamy z migdałami, orzechami, kokosem oraz szklanką mleka i dokładnie miksujemy.
Resztę mleka należy zagotować z cukrem. Dodajemy do niego papkę ryżową i odrobinę olejku migdałowego. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż otrzymamy gładką masę.
Przekładamy do miseczek i czekamy, aż nasz deser ostygnie.
Jest to porcja dla 3-4 osób.
Smacznego!