Ciasteczka owsiane
Domowe digestives z mąki owsianej. Przepis na 20-25 sztuk.
Składniki
- 125g mąki owsianej
- 50g mąki tortowej
- 125g masła
- 80g cukru
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie
Masło ucieramy, aż utworzy miękką masę. Dodajemy suche składniki
i ubite jajko. Wszystko dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia smarujemy margaryną lub oliwą z oliwek. Nakładamy porcje ciasta i formujemy okrągłe, płaskie ciasteczka, zachowując bezpieczny odstęp - ciasto zwiększy nieco swoją objętość.
Efekt naszej dotychczasowej pracy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 do 20 minut.
Smacznego!