Tarta cytrynowa
Choć wyglądem może trochę przypominać pizzę, w smaku jest to coś zupełnie innego.
Kruche ciasto
- 35 dkg przesianej maki pszennej
- 17 dkg masła
- szczypta soli
- 6 dkg cukru pudru
- 4?5 łyżek lodowatej wody
- 2 rozbełtane żółtka
Mąkę rozetrzeć z masłem palcami, dodać sól, roztrzepane żółtka i
wodę, zagnieść ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Okrągłą
foremkę do tarty posmarować masłem. Ciasto rozwałkować cienko i
wykleić nim dokładnie foremkę, tez brzegi.
Ponakłuwać ciasto widelcem. Piec sam spod ok. 15 min, żeby się leciutko zarumieniło. W
170 stopniach.Wyjąc, trochę ostudzić, w międzyczasie robić masę.
Masa
- 2 limonki
- 2 cytryny
- pół szklanki cukru
- szklanka śmietany kremówki
- 4 cale jajka
Owoce sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć sok do szklanki.
Do miski wsypać cukier, śmietanę, skórkę z owoców, jajka i dolać
soku, ale nie cały, mniej więcej 2/3, żeby nie było za kwaśne. Trzeba
spróbować, jak za słodkie to dolać soku a jak już dobre to OK.
Wszystko to dobrze wymieszać ze sobą, ale nie ubijać, żeby się
śmietana nie ubiła!
No i wylać na podpieczony spód. Piec ok. 15 minut w tej samej temp.,
po 15 min. musisz zajrzeć i lekko poruszyć foremką, czy masa
troszeczkę się ścięła, jak jest jeszcze totalnie płynna to nie
wyjmuj, poczekaj jeszcze 5 minut.
I jak już trochę się ścięła ale
lekko, to wyjmij i wyłóż bardzo delikatnie na wierzch pianę z 2 białek ubita z
300g cukru. Znowu włożyć do piekarnika i piec 10 minut, a potem
wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i suszyć pianę jeszcze
pół godziny.
Nie przejmuj się ze masa cytrynowa będzie dość
miękka jeszcze jak będziesz ta piane nakładać, tylko rób to
delikatnie, po trosze łyżką nakładaj, tak żeby piana była na całej
powierzchni.
Potem ostudzić i do lodówki na trochę, ale w sumie nie musi się
chłodzić.
Tartę można też zrobić w innej wersji, np. ze szpinakiem.
? Smacznego!
ps. przepis Oli