Łatwy i szybki chleb z ziarnami
Przepis na łatwy i szybki, pyszny chleb na drożdżach. Z mąki pszennej, z ziarnami.
Składniki suche
- 1 kg mąki tortowej
- 1 szklanka otrąb owsianych
- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek sezamu
- 5 łyżek słonecznika
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 2 niepełne łyżki soli
- 1 łyżka cukru
Wszystkie powyższe składniki wymieszać razem, drewnianą łyżką.
Zaczyn
Aby stworzyć zaczyn, należy wymieszać razem następujące składniki:
- 7 dkg drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- czubatą łyżeczkę cukru
- czubatą łyżeczkę mąki
Ciasto
Należy połączyć składniki suche z zaczynem oraz 1 litrem ciepłej wody, a następnie wyrobić ciasto.
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 180°. Ciasto ułożyć do wysmarowanych oliwą foremek (większe od babek ? podłużne). Włożyć do piekarnika, podnieść temperaturę do 200°. Piec około 50 minut ? 1 godz. Po wyjęciu przewrócić górę na dół i zdjąć formy.
Rada: Przed włożeniem chleba do piekarnika posyp go ziarnami słonecznika;)
? Smacznego!
p.s. przepis nadesłała Helenka, która ma go od Kasi;)