Dwukolorowa, mrożona herbata
To jest przepis dla estetów, szczególnie dla tych cierpliwych estetów, dla których liczy się końcowy efekt.
Składniki
- sypana herbata
- woda
- cukier
- cytrusy, liście mięty do przyozdobienia
Przepis
Aby przygotować imponująco wyglądającą dwukolorową herbatę, należy wykorzystać różnicę gęstości cieczy.
Przegotowaną wodę mieszamy z cukrem (im więcej tym lepiej - dobrać wg. pożądanego smaku).
Herbatę parzymy w osobnym naczyniu. Można użyć też mięty lub innych ziół o ciekawym kolorze.
Osłodzoną wodę wlewamy do przezroczystych naczyń, na górę, lejąc na łyżeczkę, wlewamy warstwę zaparzonej herbaty.
Można podawać na gorąco, lub na zimno, prosto z lodówki. Szczególnie efektownie i apetycznie prezentuje się ze skroploną w lodówce parą, przyozdobiona liśćmi mięty.
? Smacznego!