Zapiekanka makaronowo-serowa
Składniki
- 1 jajo
- 1/2 do 3/4 szklanki makaronu “świderki”
- szynka
- ser żółty (do posypania na wierzch zapiekanki)
- przyprawy: papryka mielona słodka, wegeta, majeranek
Sposób przygotowania
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Do garnuszka rozbić jajko, lekko roztrzepać, aby było bardziej płynne. Do jajka
dodajemy przyprawy (jest to swego rodzaju koncentrat, dlatego przypraw musi być dostatecznie dużo, żeby cały makaron był smacznie przyprawiony).
Kroimy szynkę w kostkę oraz trzemy ser na tarce o dużych “oczkach”.
Odcedzony makaron wysypujemy (koniecznie!) do naczynia żaroodpornego.
Makaron polewamy jajkiem, dodajemy też skrojoną szynkę, dokładnie mieszamy. Następnie makaron podgrzewamy (od czasu do czasu mieszając) do
uzyskania lekkiego połączenia wszystkich składników. Posypujemy zapiekankę
serem.
Makaron wkładamy do zapieczenia do nagrzanego piekarnika (około 150 stopni).
♣ Smacznego!