Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie
Składniki
- 1 kostka margaryny
- 1 kostka masła
- 1/2 kostki smalcu
- 30 dag cukru pudru
- 2 jaja (całe)
- 2 żółtka
- 2 cytryny (skórka)
- 1 kg mąki tortowej
- 3 cukry waniliowe lub 1 jedna paczka podwójna
- słoiczek marmolady wieloowocowej
Sposób przygotowania
Margarynę, masło, smalec, jaja i żółtka, mąkę, cukier puder oraz cukier
waniliowy, startą skórkę cytryny (na najmniejszych “oczkach”) wrzucamy do dużej
misy i ugniatamy ciasto.
Po wyrobieniu, rozwałkowujemy mniejsze kawałki ciasta na placki o grubości około 0,3 mm. Przy pomocy foremek, wycinamy ciasteczka.
Kładziemy je na blasze wyłożoną folią aluminiową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (około 160℃) na 15-20 minut.
Po wystygnięciu przesmarowujemy ciasteczko marmoladą i łączymy z drugim
ciasteczkiem. Na koniec posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!