Pyszny kołocz (od teściowej)
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oliwy słonecznikowej
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 szklanki mąki tortowej
- owoce na wierzch ciasta (śliwki, jabłka itp.)
- bułka tarta
- cukier
- cynamon
Sposób przygotowania
Jajka rozbić do miski (całe). Na jajka wysypać szklankę cukru, na górę rozkruszyć kostkę drożdży (10 dkg).
Wylać 3/4 szklanki mleka (letne) i 3/4 szklanki oliwy słonecznikowej, a następnie przesiać 2 szklanki mąki krupczatki i 2 szklanki mąki tortowej.
Miskę nakryć i pozostawić na 2,5-3 godzin.
Następnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną blachę (lub pergamin).
Na wierzch można położyć owoce, (śliwki, jabłka itp.)
Masa jabłkowa
Jabłka tarte + cukier + cynamon + bułka tarta (żeby nie puszczały soku).
Piec 45 minut w temp. 180 stopni na dużej blasze.
♣ Smacznego!