Ciasto z pianą i jabłkami
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 6 żółtek
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
Górna część ciasta:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- ok. 1 kg jabłek
Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek, cukier puder. Wyrobić ciasto. Około 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód formy.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Wyłożyć je na cieście i lekko posypać kakao. Można również opruszyć jabłka cynamonem.
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.
Zamrożone ciasto podzielić na dwie części: jedną zetrzeć na tarce (na duże “wiórki”) na jabłka, a drugą - po nałożeniu piany na jabłka - zetrzeć na wierzchu ciasta.
Piec 40-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.