Zupa soczewicowa
Prosta, zdrowa i pyszna zupa z soczewicy
- 150 - 200 gr soczewicy
- 2 średnie ziemniaki
- kawałek pietruszki
- nieduża marchewka
- 1 - 1,5 litra bulionu, może być z kostki - najlepiej bulion drobiowy Knorra
- liść laurowy, ziele angielskie
- pieprz, sól do smaku
- włoszczyzna
i… zasmażka!:
- 2 - 3 łyżki masła
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
Dobieramy odpowiednią ilość soczewicy, ziemniaków i bulionu w zależności od tego, jak gęstą chcemy otrzymać zupę.
Przepłukaną soczewicę gotujemy w bulionie z liściem laurowym i zielem angielskim przez około pół godziny. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i wszystko gotujemy do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę:
należy stopić masło, dosypać mąkę, dokładnie wymieszać i prażyć przez chwilę na ogniu. Jeżeli okaże się zbyt sucha, dodajemy masła lub wody.
Do zasmażki dolewamy część zupy, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek
i rozrobioną zasmażkę wlewamy do zupy energicznie mieszając.
Dodajemy pieprz i ewentualnie sól do smaku.
Dekorujemy posiekaną zieleniną.
Jest to przepis dla 4-5 osób.
? Smacznego!