Zupa groszkowa z grzankami
Pyszna i szybka zupa, szczególnie lubiana przez dzieci.
Składniki
- dwie puszki groszku zielonego
- dwa większe ziemniaki
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego w kostce
- łyżka lub dwie śmietany
- kilka kromek chleba mieszanego
- masło
- pieprz i jarzynka
Odcedzony groszek i pokrojone w kosteczkę ziemniaki gotować w bulionie do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki: chleb kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na roztopione masło. Zdejmujemy z ognia, kiedy pieczywo stanie się złociste i chrupkie.
Ugotowane ziemniaki i groszek miksujemy tak, aby otrzymać konsystencję kremowej zupy, dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko trzepaczką. Doprawiamy jarzynką i odrobiną pieprzu ? zupa nie powinna być zbyt pikantna.
Podajemy z grzankami . Można przypruszyć odrobiną posiekanej pietruszki.
? Smacznego!
p.s. Przepis Kasi.
A jakiej wielkości to mają być puszki?
Na ile osób to jest przepis?