Zapiekanka ziemniaczana
Proszę nie mylić tego przepisu z zapiekaną bułką z dodatkami :) Zapiekanka z ziemniaków to potrawa z piekarnika!

Zapiekanka ziemniaczana (zbliżenie)
Składniki
- 6?7 sporych ziemniaków
- szklanka mleka 3,2%
- ser parmezan
- ser gouda lub inny ser żółty
- masło
- 2?3 ząbki czosnku
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jeżeli nie są to młode ziemniaki, po ugotowaniu zdejmujemy skórkę. Należy je lekko przestudzić, a następnie pokroić w 5-milimetrowe lub grubsze talarki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, kładziemy 2?3 cieniutkie plasterki czosnku, solimy, kładziemy odrobinę masła,posypujemy pieprzem i parmezanem, na to wszystko układamy kolejną warstwę ziemniaków i tak dalej.
Należy uważać na ilość czosnku ? najlepiej układać go co dwie warstwy. Jeżeli chodzi o sól, to trzeba pamiętać, że ziemniaki gotowaliśmy nieosolone, dlatego sypiemy sól w takiej ilości, żeby zrównoważyć słodkawy smak mleka i sera.
Całość zalewamy mlekiem (powinno sięgać do połowy wysokości naszej zapiekanki) i posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° i pieczemy do momentu, kiedy mleko wyparuje, czyli ok. 30 minut.

Zapiekanka ziemniaczana
? Smacznego!