Ryż curry
Studencki przepis na szybki ryż dla dwóch osób.
Składniki
- 20 dag ryżu
- 2 jajka
- 2-3 łyżki curry
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Ryż wrzucamy na rozgrzaną oliwę, prażymy przez 2-3 minuty mieszając. Zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości. Dzięki oliwie ryż nie będzie się kleił.
Do osobnego naczynia wbijamy jajka, dodajemy curry i odrobinę soli. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Rozbełtane jajka z curry wlewamy do ugotowanego ryżu. Trzymamy na małym ogniu przez kilka minut stale mieszając.
Sprawdzamy, czy nasze danie jest dość słone. Dodajemy pieprz do smaku. I zachwycamy się naszą ekspresową potrawą o słonecznym zabarwieniu.
Smacznego!
p.s. Przepis wziął się z Opola, nie z Pszczyny, ze studenckich czasów Oli J.