Naleśniki z pieczarkami
Oto przepis na przygotowanie dwóch słusznych porcji aromatycznego, pieczarkowego przysmaku:
Farsz
- 1 średnia cebula
- 400 g pieczarek naturalnych Gardenia
- twardy ser żółty np. parmezan lub podobny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Na rozgrzaną oliwę z oliwek kładziemy średniej wielkości poszatkowaną cebulę. Kiedy lekko się zarumieni, dodajemy pocięte na cienkie plasterki pieczarki. Dusimy przez około 30 minut.
Kiedy zmiękną, zdejmujemy z ognia i odkładamy 2?3 łyżki grzybów. Resztę pieczarek miksujemy, tak aby powstała niejednolita masa - aby były w niej wyczuwalne małe kawałeczki grzybów. Dodajemy sól i pieprz do smaku - danie powinno być pikantne.
Ciasto
- oliwa z oliwek
- 1? szklanki mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- 1 spore jajko
- około ? szklanki wody
- sól i pieprz
- odrobina gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki miksujemy, tak aby otrzymać ciasto o konsystencji śmietany. Smażymy około 6 naleśników średniej wielkości.
Ser parmezan trzemy na tarce o małych otworach.
Na rozłożone naleśniki kładziemy po 1? łyżki farszu z pieczarek, posypujemy tartym serem i dokładamy wcześniej odłożone pieczarki, po kilka sztuk. Naleśniki zwijamy, układamy na patelni i podgrzewamy przez 3-4 minuty, tak aby składniki się połączyły.
Układamy na talerzach. Całość można posypać resztą podsmażonych pieczarek i odrobiną startego sera.
Smacznego!