Buchty - Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Prosty przepis na klasyczne domowe bułeczki z obowiązkową, pachnącą kruszonką. Oto składniki na 10?13 drożdżowych bułeczek.

Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Ciasto
- 40 dag mąki
- 2,5 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- oliwa do posmarowania blachy
- sól
Kruszonka
masło, mąka i cukier w równych częściach ? ok 4 do 5 dag
Zaczynamy od zaczynu.Rozkruszone drożdże mieszamy z odrobiną cukru. Dolewamy 100 ml ciepłego mleka i dodajemy 10 dag mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, by spokojnie wyrosło.
Na małym ogniu topimy masło i łączymy je z oddzielonymi żółtkami i resztą mleka. Dodajemy zaczyn, mąkę, cukier waniliowy, odrobinę soli i wyrabiamy ciasto. Czekamy 40 minut do godziny, aż wyrośnie.
Słynnym problemem związanym z ciastem drożdżowym jest temperatura mleka: aby ciasto ładnie wyrosło, musi ono być ciepłe, ale nie wolno też przesadzić. Optymalna temperatura mleka do zaczynu i ciasta to ok 30°C.
Kiedy ciasto już wyrośnie, formujemy bułeczki. Najprościej utworzyć wałek, obtaczać go w mące, pokroić w równe części, z których tworzymy koliste bułeczki, które następnie smarujemy białkiem.
Na sam koniec przygotowujemy kruszonkę: łączymy mąkę, masło i cukier jak na kruche ciasto. I kruszymy.
Wstawiamy do nagrzanego do 220°C piekarnika na 15 ? 20 minut.
Układamy pięknie na talerzu i zapraszamy jeszcze dwóch lub trzech znajomych.

Drożdżówki (zbliżenie)
? Smacznego!