Placki kukurydziane z bitą śmietaną
Dla amatorów placków, naleśników i podpłomyków wszelakich -
pyszne placki kukurydziane na słodko,
można podawać z cynamonem, dżemem, bitą śmietaną.. :)
Składniki na porcję dla 2-4 osób:
- szklanka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 większe jajka
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- szczypta soli
- 4-6 łyżek oleju słonecznikowego
- cukier puder
- ok 250g słodkiej śmietany
Sposób przygotowania
Mieszamy razem wszystkie suche składniki, dodajemy mleko, jajka
(białka można ubić osobno ? placki będą wtedy bardziej puszyste) i olej.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany ? można odpowiednio
dosypać mąki pszennej lub dolać mleka.
Placki smażymy na suchej teflonowej patelni na złoty kolor.
Słodką śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i nakładamy po łyżce
na placek.
Gotowe!
Placki kukurydziane pysznie smakują z kokosem lub (i) owocami:
- mleko przeznaczone do ciasta na placki należy zagotować
i wsypać do niego ? szklanki wiórków kokosowych,
pogotować przez chwilę, ostudzić i razem z mlekiem dodać do ciasta - jabłka lub miękkie gruszki pokroić na cieniutkie plasterki,
wrzucić do ciasta kukurydzianego i dobrze wymieszać.
♣ Smacznego!