Bez jaj - pyszny jabłecznik:)
Jabłecznik inny niż wszystkie.
Szybko, prosto - największy wysiłek to obranie jabłek - i pysznie.
Jest to ciasto bez jajek. Alergicy mogą też zrezygnować z dodatku mleka.
- Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka mąki tortowej
- około 0,5 kilograma kwaśnych jabłek
- kostka masła lub margaryny
- opakowanie rodzynek
- opakowanie lub dwa cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon
Masło (lub margarynę) wkładamy do zamrażarki, aby stwardniało.
Wszystkie suche składniki, za wyjątkiem cukru waniliowego, dokładnie mieszamy.
Rodzynki parzymy wrzątkiem. Umyte jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce
o średnich otworach. Mieszamy je z cukrem waniliowym i rodzynkami.
Schłodzone masło trzemy na tarce na wiórki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok 160 stopni.
Na wytłuszczonej, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy kładziemy część - 0,10 startego masła. Wysypujemy połowę suchych składników i wstrząsamy tortownicą, aby wyrównać ich poziom. I przekładaniec: kładziemy połowę jabłek, posypujemy cynamonem, na to reszta suchych składników, dalej jabłka, cynamon i na sam wierzch równomiernie wykładamy wiórki masła.
Pieczemy przez 55 minut.
Spód powinien wyjść raczej kruchy. Suche składniki połączą się z cukrem
i stworzą puszyste ciasto.
Jabłecznik przepięknie pachnie, najlepiej wygląda posypany cukrem pudrem. Ilość cukru można dopasować do własnych potrzeb.
Można podawać na ciepło i na zimno.
? Smacznego!