Risotto
- ryż
- filet z kurczaka
- cukinia
- papryka czerwona i żółta
- kukurydza (konserwowa)
- groszek zielony (konserwowy)
- niezbędne przyprawy: curry, papryka, pieprz (według uznania)
- szafran
- olej
Gotujemy ryż - nie rozgotowujemy! Do wody możemy dodać szczyptę szafranu, by uzyskać żółty kolor ryżu.
W tym czasie kroimy filet z kurczaka na kawałki ok. 2cm-3cm. Kroimy także cukinię, oraz paprykę na cienkie ok. 0,5cm (grubość) paski. Wrzucamy pokrojony filet na rozgrzany olej (patelnia/wok), podsmażamy przyprawiając curry… Do mięsa dodajemy wcześniej pokrojone warzywa, wszystkie składniki razem podsmażamy, przyprawiamy (na ostro, na słodko - do woli, zależy od smaku). Na koniec dodajemy odcedzony ryż, mieszamy. Podsmażamy jeszcze 2-3 minuty i gotowe!